Güncel orman kadastrolarında, Devlet Ormanlarına isabet eden maden sahaları için MAPEG ( Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ) İşletme Ruhsatı Süresince orman izni talep edilmelidir. Bununla birlikte ormanlık alanlardan alınacak olan Maden izinleri sadece Ormancılık büro / şirketlerince 6831 Sayılı Orman Kanunun 16. Maddesi uygulama yönetmeliğine göre hazırlanan Orman izin dosyası ile talep edilebilmekte ve verilebilmektedir.
Maden Sahalarının İhtiyacına Göre;
1-Maden İşletme Orman İzni : MAPEG’ den alınan İşletme İzni Sınırları İçerisinde Olmak Koşulu ile, Maden üretimi yapılması için işletme ruhsatına dayalı olarak Bakanlıkça verilen Açık Ocak, Galeri vb. izindir.
2-Maden Tesis Orman İzni : Her türlü kırma, eleme, öğütme, kesme ve sayalama tesisleri ile işleme tesisleri kapsamında, sallantılı masa, jig, konsantratör, flotasyon, liç, kalsinasyon, bioksidasyon gibi cevher hazırlama ve zenginleştirme tesisleri, karıştırma, depolama, atık kazanma ve atık bertaraf tesisleri ile asfalt ve beton karıştırma üniteleri için talep edilen izinlerdir.
3- Maden Altyapı Tesisi Orman İzni : Madencilik faaliyetleri için zorunlu yol, su, röle istasyonu, haberleşme, doğal gaz boru hattı, enerji nakil hattı, trafo, bant konveyör, havai hat, asansör, havalandırma bacası, kuyu tesisleri, şantiye alanı, yemekhane, atölye, maden stok alanı, pasa döküm alanı, maden atığı döküm alanı, verimli toprak depolama alanı, atık barajı, patlayıcı madde ve müştemilatı deposu ve kantar tesisleri için talep edilen izinlerdir.
Yukarıdaki İzinlere Ek Olarak;
4- Rehabilitasyon Projesi : Maden İşletme Orman İzni ile, açık ocak talep edilmesi, izinli Açık Ocağın süresinin uzatılması ( Temdidi ) veya izinli Açık Ocak alanının koordinatlarının değişikliğe uğraması ( kısmi iptal veya ek izin ile ) durumunda hazırlanan ve izin verilen/izinli alanın, izin süresince ne şekilde işletileceği ve izninin bitiminden/terkinden sonra ne şekilde rehabilite edileceğine dair hazırlanan projelerdir.
5 -Kademeli Kapatma Planı : Maden Altyapı Orman İzni ile, pasa döküm alanı talep edilmesi, izinli pasa döküm alanının süresinin uzatılması ( Temdidi ) veya izinli pasa döküm alanının koordinatlarının değişikliğe uğraması ( kısmi iptal veya ek izin ile ) durumunda hazırlanan ve izin verilen/izinli alana, izin süresince dökülecek pasanın ne şekilde kademelendirileceği ve izninin bitiminden/terkinden sonra ne şekilde rehabilite edileceğine dair hazırlanan planlardır.
Maden Orman İzin alanlarınızdan; Maden İşletme İzin Alanını, Maden Tesis İzin Alanını ve altyapı tesis izinlerinden pasa döküm alanını kapsayacak şekilde;
- Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) belgesi ( “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı veya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamı dışında olduğuna dair belge ),
- Doğa Koruma ve Milli Parklar İlgili Bölge Müdürlüğü uygunluk görüşü (DKMP Görüşü ),
- İlgili Valilik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uygunluk görüşü ( Doğal Sit Görüşü ),
- İlgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uygunluk görüşü ( Arkeolojik Sit Görüşü ),
- Devlet Su İşleri İlgili Bölge Müdürlüğü uygunluk görüşü ( DSİ Görüşü ) alınması gerekmektedir.
Alınan Orman İzinlerinden İzin süresi boyunca 1 defaya mahsus ilgili yıla ait ” Ağaçlandırma Bedeli ” alınır. Ağaçlandırma bedeli; OGM ( Orman Genel Müdürlüğü ) tarafından 1 Hektar( 10.000m² ) izin alanı için belirlenen ilgili yıla ait bedelin, izin sahasının alanı ile orantılanmış halidir. Ayrıca izin süresi boyunca her yıl için, alınan izinlerden ( 5 Hektara kadar olan Maden İşletme İzinleri hariç ) izin alanının türüne, büyüklüğüne, kapalılığına, ekolojik denge katsayısına, bulunduğu ile göre değişen katsayılar ile hesaplanmış ” Arazi izin bedeli ” alınmakta ve her yıl için belirli oranlar ile güncellenmektedir.
OTTO Grup olarak;
Ankara Moment Beştepe Ofis’te merkezi bulunan ve tüm Türkiye’deki projelerde hizmet veren Otto Grup Ormancılık Mühendislik olarak şeffaf ve uzun vadeli çözüm ortağınız olabiliriz. Orman Mühendisleri Odası İlgili Yılın Asgari Fiyat Tarifesi üzerinden gerçekleştirdiğimiz mühendislik hizmetinin yanı sıra, ilgili kurum görüş dosyalarının bedelsiz hazırlanması, takibi ve sonuçlandırılması hizmeti sunmaktayız. Ayrıca tecrübeli kadromuz ile danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. Verdiğimiz Danışmanlık Hizmetleri neticesinde bir çok projede; projelerin sahalara uygun hale getirilmesi ile izin süresi boyunca her yıl ödenecek fazla bedellerin engellenmesi ve daha önceden yapılan bir takım yanlışlıkların veya eksikliklerin giderilmesi ile cezai yaptırımların önüne geçerek, bizleri tercih ederek göze aldığınız bedelin çok daha fazlasını izin süreniz boyunca sizlere geri kazandırabilmekteyiz.